Londona, Lielbritānija
Pārtikas atkritumu samazināšana un efektīva apsaimniekošana kļūst arvien aktuālāka un aktuālāka visā pasaulē, bet jo īpaši lielajās pilsētās. Īpaša uzmanība šo atkritumu apsaimniekošanai tiek pievērsta Londonā.
Viens no šādiem veiksmīgiem projektiem ir bijusi kampaņa „Mīli pārtiku – neciet atkritumus” (Love Food – Hate Waste), kas no 2012. gadā oktobra līdz 2013. gada martam tika īstenot vairākās Lielbritānijas pašvaldībās, tai skaitā Rietum Londonā. Projekta laikā pārtikas atkritumu tika samazināti par 14 %. Projekta īstenotāji aprēķinājuši, ka Londonā katru gadu tiek izmestas aptuveni 890 tonnas pārtikas atkritumu no kuriem 560 tonnas iespējams novērst. Šo atkritumu apsaimniekošana izmaksā 60 miljonus EUR gadā, bet patērētāji šīs pārtikas iegādei gadā iztērē nepilnus 2 miljardus EUR.
Kampaņas ietvaros Londonā notika virkne publisku pasākumu un mediju kampaņa, ar reklāmām aicinot cilvēkus samazināt pārtikas atkritumus. Kampaņas laikā 800 cilvēki izgāja pārtikas gatavošanas kursus, kuru galvenais uzdevums bija pārtikas atkritumu samazināšana, vairāk kā miljons cilvēku tiks iesaistīti ar sociālo tīklu un masu saziņas līdzekļu palīdzību. Tika noorganizēti 50 vietējie kopienas semināri, kuros piedalījās 900 cilvēku un runāja par pārtikas atkritumu problemātiku.
Vienā no centrālās Londonas mikrorajoniem, Īslingtonā, kur ir liels apdzīvotības blīvums un cilvēki pamatā dzīvo dzīvokļos, pārtikas atkritumi sastāda 30 % no kopējā sadzīves atkritumu apjoma. Pašvaldības mērķis šajā rajonā bija palielināt otrreizējās pārstrādes atkritumu apjomu līdz 2020. gadam no 30 uz 50 %. No 2010 līdz 2012. gadam Īslingtonā tika īstenoti divi projekti pārtikas atkritumu apjoma samazināšanai. Šo projektu ietvaros cilvēki tika apgādātas ar 120 un 240 litru bezmaksas organisko atkritumu konteineriem, 5 litru konteineriem un bioloģiski noārdāmiem maisiņiem atkritumu uzkrāšanai mājsaimniecībā. Iedzīvotāji arī saņēma informāciju par organisko atkritumu dalītas vākšanas nepieciešamību, par to ka šķirot ir vienkārši, konteineri tiks regulāri izvesti, pārtikas atkritumu šķirotas savākšanas vides ieguvumiem un to, kas notiek ar pārtikas atkritumiem, kad tie tiek savākti. Kampaņā iesaistījās 19 tūkstoši mājsaimniecību. Edmontonas kompostēšanas iekārtā, kur tiek pārstrādāti Īslingtonas organiskie atkritumi, iegūtais komposts tiek realizēts tirgū un arī izmantots Īslingtonas parku un dārzu labiekārtošanā.
Londonas vides organizācija Sustain strādāja ar projektu FoodSave, kas vērsts uz organisko atkritumu apjoma samazināšanu biznesa sektorā par pamatu ņemot pārtikas atkritumu hierarhiju: samazini, baro cilvēkus, baro dzīvniekus, kompostē un noglabā. Projekta gaitā tika apkopoti vairāki labās prakses piemēri pārtikas atkritumu samazināšanai, sadarbībai ar labdarības organizācijām, kopienas dārziem u.c. iestādēm, kas uzlaboja plānošana, sadarbību un atkritumu poligonos apglabāto pārtikas atkritumu apjoma samazināšanos.
Dažas noderīgas saites:
http://www.sustainweb.org/foodwaste/
http://feeding5k.org/businesses+casestudies.php
Jaunākie komentāri